Faydalı Bilgiler
Klima bakımı nasıl yapılır tüm ipuçları !
Klima bakımı ve temizliği nasıl yapılır ?
Yaz geldi klimaları tam verimli kullanımı için bakım ve temizliğini yapmanın zamanı geldi. Bugün size evde klima bakımı nasıl yapılır, hava filtresi temizliği ve düzenli yapabileceğiniz kolay bilgiler sunacağız.Aylardır klimanızı kullanmıyor olabilirsiniz. bu yüzden artık klimanızın temizliğe ve bakıma ihtiyacı vardır, uzun vadeli kullanım ve daha sağlıklı bir atmosfer oluşturmak için klima bakımında bazı unsurlara dikkat etmek çok önemlidir. Klima bakımı nasıl yapılır ? Klima bakımı ve temizliğini anlatacağımız bu yazımızda, hava filtrelerinin temizlenmesinden diğer klima aparatların bakımında size yardımcı olacak bir çok bilgiyi bulabilirsiniz.
Klima, evinizde hem yaz hem de kış aylarında sıcaklık ve soğukluk ayarlarını mevsime göre ayarlamanızı sağlar. Daha çok havayı serinletmek için yaz aylarında kullanılan klimalar, belli aralıklarla bakım yapıldığında kullanım süresi daha uzun ömürlü olur ve ayrıca daha sağlıklı hava sunar. Doğru klima seçimi ve bakımı, daha sağlıklı bir atmosfer ile hayatınızı kolaylaştırır. Kapalı mekânlarda havayı ısıtmak ve soğutmakla kalmaz, ortamdaki nemi de alır. Özellikle konutlarda klimaların bakımı ihmal edilmemelidir. İş yerlerinde genellikle klimalar düzenli olarak kontrol edilir ve bakımı yapılır. Tasarruf etmek amacıyla her mevsim klima kullanmıyor olabilirsiniz. Ancak bir sorun olduğunda ve düzenli olarak klima bakımı yaptırmazsanız cihazınızın ömrünü kısaltabilir. Yılda en az iki kez olmak üzere klima bakımını yapmalısınız.
Klima bakımı nasıl yapılır
Klima bakımı nasıl yapılır : düzenli bakım ile klimanızın daha az enerji harcamasını sağlayabilirsiniz. Klima bakımı ile ilgili bilinmesi gereken hususları aşağıda listeledik.
Klimalar Düzenli kontrol edilmeli
Yılda en az iki kez olmak üzere düzenli klima bakımını yapmanız gerekir. Yoksa klimanız arıza verebilir ve çalışma performansını kötü etkileyebilir. Düzenli kontroller ile klimanızın ömrünü uzatacağınız gibi, yılda iki kez klima bakımı yaparak klimanızın daha az enerji harcamasını sağlayabilirsiniz. Hem ekonomik açıdan tasarruf etmenizi sağlarken hem de sağlıklı bir ortam yaratırsınız. Mesela salondaki klimayı çalıştırdığınızda hasta oluyorsanız, düzenli kontroller yapmayarak pervanelerin temizlenmemesi sonucu soğuk havanın tavana doğru gitmesini engellemiş ve hatta kullanıcılara doğru soğuk hava gelmesini sağlamış olabilirsiniz.
Klimanın hava filtresi nasıl temizlenir
Klima bakımı nasıl yapılır? bununla ilgili en önemli unsurlardan biri hava filtresi temizliğidir. Öncelikle hava filtresi çıkarılır ve bir musluk altında yıkanır. Daha kısa sürelerde pratik temizlik önerileri için elektrikli süpürge makinesi de temizlik ihtiyacını karşılayacak ve tozlardan arınmasını sağlayacaktır. Kalıcı leke çözümleri için sıcak su kullanabilirsiniz. Eğer sıcak su ile yıkamanız gerekiyorsa, su sıcaklık oranına dikkat etmeniz gerekir. Suyun 50 °C sıcaklık oranı üzerine çıkmaması önerilir. Ayrıca filtre temizlenirken çitilenmesi önerilmez. Güneşte kurutmayın, zarar verebilirsiniz. Filtreyi asarak kurutmayın. Unutulmaması gereken ve dikkatli olunması gereken bir başka unsur, klimanın filtresiz çalıştırılmamasıdır. Herhangi bir unutkanlık sonucu filtresiz klima çalıştırdığınızı fark ettiğinizde cihazınızı kapayıp filtreyi taktıktan sonra yeniden kullanıma hazır hale getirebilrsiniz.
Düzenli yetkili servis bakımı
Klima cihazını aldığınız markanın yetkili servisleri periyodik bakım ile ilgili hizmetler sunmaktadır. Bunlar genellikle yetkili servislerce yapılan kontrollerdir. Kondaserin özel ısı eşanjör deterjanı, evaparatör, basınçlı hava ya da su ile temizliği yapılır. R-22 gazının alçak ve yüksek basınç değerinin kontrolleri yapılmaktadır. Elektrik tesisatı ile ilgili genel kontroller yapılır ve akım değerleri gözden geçirilir. Soket bağlantılarının tüm kontrolleri yapılır. Hattın ve drenaj tavasının temizliği sağlanır. Fan pervaneleri iyice temizlenir ve toz birikmesi önlenerek hava akımı yönü olması gerektiği gibi tavana doğru sağlanır. Eksik gaz şarjı kontrol edilir. Estetik unsurlarla temiz ve muntazam bir görünüm sağlanır.
Kendimiz klima temizliğini nasıl yaparız
Eğer yetkili servis firmaları dışında evinizde detaylı temizlik yapmak istiyorsanız, klima bakımı nasıl yapılır ve temizliği için bazı pratik önerilerimiz mevcut. Öncelikle klima bakım fiyatlarının yüksek olduğunu hatırlatalım. Dolayısıyla evinizde yapabileceğiniz temizlik ve bakım tüyolarını değerlendirebilirsiniz. Evde klima bakımı yapmak istiyorsanız, ilk yapmanız gereken şeylerden biri klima temizleme spreyi almak olacaktır ve işlerinizi kolaylaştıracaktır. Klima servis hizmetlerinin sunduğu bakım hizmetleri için alınan ücretin yanında sprey fiyatı oldukça düşüktür. Klima bakımı nasıl yapılır ; Klimanızı açmadan önce dağılabilecek kir ve tozlardan korumak amacıyla duvarlarınızı maskelemeniz gerekir. Benzer şekilde klimanızın motorunu da muhafaza edebilirsiniz. Kir ve tozların bulaşmasını önleyecek tedbirleri aldıktan sonra, ilk göreceğiniz radyatörlerinde bulunan tozları bir elektrikli süpürge yardımıyla alabilirsiniz. Bu işlemi spreyi kullanmadan önce yapın. Böylelikle kirlerle spreyin buluşması sonucu çamurlanma olmasını ve bulaşmasını önlemiş olursunuz. Süpürge ile toz ve kirlerin çekilmesinin ardından sprey ile bir diş fırçası kullanarak petekleri fırçalayın. Fırçalanma sonucu sprey ile köpüklenir. Bir spreyli şişe yardımıyla klimalarınızı durulamaya başlayabilirsiniz. Eğer fazla su sıktığınızı düşünüyorsanız endişelenmeyin. Nitekim klimanızda bulunan drenaj kanalları suyun sızmasını önleyecek ve dışarı akmasını sağlayacaktır.
Klima bakım ücretleri ne kadardır
Yıllık bakım rutinleri için klimanızı aldığınız markanın ya da mevcut servislerin hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Burada 2020 yılı için güncel servis yetkilileri ile ilgili ortalama fiyatları bir araya getirdik. Duvar tipi klima bakımı için yaklaşık olarak 8.000 TL bir ödeme gerekir. Kaset tipi klima bakım fiyatları ise ortalama olarak 12.000 TL civarındadır. Salon tipi klimaların bakım fiyatları yaklaşık olarak 12.000 TL civarındadır. Kanallı klima bakım fiyatları ise 20.000 TL civarındadır. Multi klima birim bakım fiyatları 15.000 TL civarında olup, yer/tavan tipi klima bakım fiyatları ortalama 12.000 TL civarındadır. Servis yetkilisi firmalara göre fiyatlandırmalar değişebilir. Bulunduğunuz şehir ya da semt servisleri farklı ücretlendirebilir. Net bir fiyatlandırma için yetkili bir servisten fiyatlandırma ile ilgili teklif alabilirsiniz.
Klima bakımı yapılmazsa ne olur?
Klima bakımı ve temizliği yapılmaz ise sağlığınız için risk teşkil eder. Bakımı yapılmayan klimalarda kir ve tozlar birikerek soğuk hava akımının tavana doğru olmasını engeller. Dolayısıyla örneğin salonunuzda oturmakta olan kullanıcılara doğru gelen soğuk hava akımı sağlığı tehdit eder. Solunum yolu enfeksiyonlarına yol açar. Baş ağrısı oluşmasına neden olan etkenlere sebebiyet verir. Lejyonel bakterisinin oluşması için ortam sağlar. Klima bakımı yapılmazsa işleyişte aksamalar başlar. Daha fazla elektrik tüketir. Verimlilik %25 oranda azalmakla beraber, elektrik tasarrufu yapmanızı da önler. Ayrıca klima bakımı yapılmayan ortamlarda oluşabilecek arızalar için servisler ekstra ücretlendirme yapabilir. Özetle klima bakımı ve temizliğini düzenlik olarak yapar ve ihmal etmezseniz, hem cebinizi yakmaz hem de sağlığınızı tehdit etmez.
Klima bakımı yapmanın avantajları nelerdir
Özellikle periyodik bakım yapılan klima cihazlarının verimliliği bakımı yapılmayan bir klimaya oranla %25 artar. Elektrik giderlerini azaltmış olursunuz, dolayısıyla ekonomiktir. Elektrik gideri açısından temiz bir klimanın giderleri ise bakımı yapılmayan bir klimaya oranla %10 daha az olacaktır, tarafına kazanç olarak sayılır. Bakımı yapılan bir klima düzenli çalışır ve bakımı yapılmayan klimalara oranla daha az aksama sorunu yaşatır. Cihazınızın uzun ömürlü olmasını sağlar. Yazın sıcak günlerinde daha iyi soğutur ve kış aylarında ise daha iyi ısıtmaktadır. Bakımı yapılmayan klimalarda olduğu gibi sıklıkla arızalanıp sizi mağdur etmez.
Kesintisiz sistem hizmeti sunar ve aksatmaz. Bakımı yapılan klimanın arızalanma ihtimali minimum seviyeye düşeceğinden, bakım yapılmayan klimalara oranla daha fazla konfor sağlar. Ayrıca konforun sürekliliğini temin eder. Arıza giderleriniz azalacağı için ekonomik açıdan bütçenizi zorlamaz, ekstra masraf çıkarmaz. Bir oran vermek gerekirse küçük problemler için %40 oranlarında azaltır. Büyük problemler ise klima bakımıyla yaklaşık olarak %30 oranlarında azalma sağlanır. Temizlik ve bakımın en önemli faydası ise sağlıklı bir atmosfer oluşturmasıdır. Nitekim, lejyonel bakterisi oluşmasını temizlik ve bakımla önleyebilir, baş ağrısı ya da solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olacak riskleri ortadan kaldırmış olursunuz.
Kaynak: https://www.homify.com.tr/yeni_fikirler/5408928/klima-bakimi-yapilirken-nelere-dikkat-etmek-gerekir