Mutfak Dekorasyonu
Eski Mutfak Dolabı Boyama Teknikleri
mutfak dolabı nasıl boyanır, mutfak dolabı boyama
Mutfak Dolabı Boyama
Merhabalar, bu gün sizlere eski dolaplarınızı ya da rengi sizi tatmin etmeyen dolaplarınızı en az masrafla nasıl yenileyebileceğinizi anlatacağız. Resimlerle uygulamalı olarak anlatacağımız bu makalemizde her türlü sorularınızı ve merak ettiklerinizi alttaki yorum kısmına yazabilirsiniz. Sizlere en kısa sürede dönüş yapılacaktır. Yine bu ve benzeri şekilde uygulamalarınızı bizimle iletişime geçerek paylaşabilirsiniz.
Dolap boyama uygun maliyet ile görünümü değiştirme açısından tercih etmeniz gereken bir şıktır. Sizlerinde bildiği gibi mutfak dolaplarını komple sökmek ve yeni taktırmak hem masraflı hem de yorucu bir iştir. Hele bir de eviniz boş halde değil de içinde yaşarken tadilat epey ürkütücü gelebilir. Sizlere paylaşacağımız mutfak dolaplarını boyamada püf noktalar ve uygulanmış resimler ile birçok kişi için hem zevkli olacak hem de örnek temsil edecektir. Konunun detaylarına girmeden önce bu makalede uygulayıcı olarak destek olan ve bizimle paylaşan Gülcan hanıma teşekkür ederiz. Mutfak dolabı boyama nedeni olarak dolabı renklerinden özellikle koyu tonları sevmemesinden dolayı ama sağlam olması sebebiyle görünüm değiştirmek istediğini hem el emeğimiz olsun hem de uygun fiyata olsun diyerek
işe başladığını öğreniyoruz.
Mutfak Dolabı Boyamaya Nereden Başlamalıyım?
Bu el emeği işi zorlaştırmamanız için bir takım hazırlıklar yapmalısınız. Öncelikle aşağıda isimleri yazılı malzemeleri temin etmelisiniz.
Mutfak Dolabı Boyama Malzemeleri
- 2,5 litrelik Polisan x1 anti agıns parlak beyaz (mor renkli yazılı oluyor)
- 2 adet parmak rulo dekor marka tavsiyemiz
- 1 adet boyamada yere damlamaması için sergi naylon
- 1 adet maskeleme bandı
- 1 adet küçük boy kesme fırçası
- 1 adet Polisan home cosmetics siyah renk sprey boya (resim b)
- Bir miktar streç film
- Boş 2 – 3 litrelik kova, yoğurt kovası olabilir kapaklı tercih ediniz
- Karıştırmak için bir çubuk
Burada yazan ürünlerini (resim a,b) temin ettikten sonra boş bir alana (biz balkonu tercih ettik) naylonu serdik. Daha sonrasında mutfak dolabında bulunan kapakları ve çekmeceleri söktük. Bunu yaparken işinizin kolay olması için kapaklara ve çekmecelere numara vermeyi unutmayın. Devamında ise mutlaka kulpları sökün.
Mutfak Dolap Kapakları Nasıl Sökülür?
Bunu yapmanız için size bir adet yıldız tornavida yeterlidir. Dolap kapaklarının duvara takılı kasa ile arasındaki tek bağlantılar menteşelerdir. Menteşeler farklı marka ve türde olsalar da iki tür vida bulunmaktadır. Birisi ayar vidası diğeri bağlantı vidası. Ayar vidası dolabın kapaklarını ayarlamak için sağa ve sola doğru çevrilerek kullanılmaktadır. Kapakları sökerken bura ile bir işiniz bulunmamaktadır. Bunun arkasında kalan bağlantı vidaları dolabı kasaya bağlayan vidalardır. Bir elinizle bunları gevşeterek (vidaları tamamen çıkarmadan) diğer elinizle kapağı tutup hafifçe size doğru çekerek rahatlıkla çıkarabilirsiniz. Zorlanma olursa vidayı gevşetmeyi unutmayın.
Mutfak Dolabı Kapaklarını Nasıl ve Nerede Boyamalıyım?
Kapakları söktükten sonra(resim1,2,3,4) size tavsiyemiz geniş alan seçmeniz. Kapaklar boyandıktan sonra kuruma için boyaların değmeyeceği sergi alanları yapmanız size fayda sağlayacaktır. Unutmayın boyanan kapakları kuruma süresinde bir yere sürtmeniz size ekstra iş çıkaracaktır. Mutfak dolabı kapakları ister açık renk olsun ister koyu renk olsun mutlaka kapanacaktır ve tamamen beyaz rengine dönecektir bunun için aceleci olamamalısınız. Boya yapacağınız yere boyanın damlamasına karşı tedbir olması açısından aldığınız naylondan sermenizi öneriyoruz. Boyama süresince attığınız boya katlarında ton farkları olacaktır hatta başta özellikle attığınız ilk katta bu kapanır mı diye kendi kendinize soracak olabilirsiniz ama rahat olun kapaklar tamamen beyaza bürünecektir.
Boyayı Nasıl Hazırlamalıyım?
Kullandığımız boya Polisan marka X1 anti agins marka(resim5). Bu boya su bazlı olup koku yapmamaktadır. Bu boyayı seçmemizin amacı da bu sebepledir. Başka boyalar denersem olur mu, diye düşünüyorsanız elbette farklı boyalarla da yapılabilir ama bir uygulamada bunu seçtik ve aşama aşama anlatacağız. Boya su bazlı olduğu için su ile seyreltebiliriz ancak biz kesinlikle seyreltmemenizi tavsiye ediyoruz. Boyanın kapağını açın ve çubuk yardımıyla bir iki dakika civarında karıştırın.(resim 7, 8) Daha sonrası için boyayı boş kovaya ayırmanız gerekiyor. Boya kısa sürede kuruduğu için bölmeniz faydanıza olacaktır. Kendi kutusunun kapağını kapatın aktardığınız kova ile boyamaya başlayacaksınız.
Mutfak Dolabının Kapakları Nasıl Boyanır?
Söktüğünüz dolap kapaklarının üzerinde menteşe haricinde bir şey bırakmayın, kulplar sökülü olacak. Kapakları silip silmeme sizin tercihinizde biz uygulamada silip kurumasını bekledik. Bizim uyguladığımız dolabın dış kısmı farklı renkte iken iç kısmı beyazdı bu durumda kapakları tek taraflı boyadık. Camlı kapaklarımız ise ön ve arkası da kahverengi olduğu için önlü arkalı boyadık. Dolap kapaklarımızın beyaz kısmı yere gelecek şekilde tuttuktan sonra rulo fırçayı aktardığımız kovadaki boyaya dokundurarak boyamaya başlıyoruz. Dikkat etmeniz gereken püf noktalar:
- Rulo fırçanızı boyaya tamamen batırmayın, boyayı çeksin iyi boyar düşüncesinde olmayın. Rulonuzu boyaya sadece dokunduruyorsunuz.
- Boyamaya başlarken kapağın ortalarından başlayabilirsiniz. Yukarı aşağı yönlerinde ilerletiniz boya kısa sürede kurumaya geçecektir çok gevşek davranmamanızı tavsiye ederim.
- Boyama yaparken rulonuzu çok bastırmayın hafif derecede ilerletin.
- Camlı kapaklarınızda cam ile birleştiği yerlere maskeleme bandını çekmelisiniz. Camlardaki olası lekelerle uğraşmamanız için. Bulaşan boyalar biraz temizlenince çıkmaktadır.
Boyamanızı tek kat attıktan sonra kuruması için yer ile ve ya başka bir nesne ile temas etmeyecek şekilde bir yere koyun. Diğer kapağa geçin. Bu şekilde diğer kapaklara da uygulayınız. Ortalama kuruma süresi olarak bir saat idealdir.
Mutfak Dolabının Çekmecelerini Nasıl Boyamalıyım?
Mutfak dolabı çekmecelerini boyama işlemi için çekmecelerinizi çıkarıp kulpları söktükten sonra yatay şekilde rulonuzla boyama yapabilirsiniz. İlk katı atarken yine aynı şekilde fazla boyaya süremeden devam ediyoruz ve eğimli yerleri rulomuzu da eğimli tutarak boyuyoruz(resim 19, 20 burada kapağa uygulanmıştır çekmeceler içinde geçerli). Parmak rulo fırçamızın giremediği çekmece içlerindeki köşeler ve ya başka yerler varsa buralara kesme fırçamızla boya sürebilirsiniz. Bu kesme fırça ile boya işini rulo ile boyamadan önce atmanız faydanıza olacaktır. Daha sonrasında çekmeceleri bir saatlik kuruma süresine bırakabilirsiniz. Bu şekilde ilk kat atıldıktan sonra aşağıdaki görünümü elde edeceksiniz (resim 10, 11, 12).
Mutfak Dolabının Gövde Kısmını Nasıl Boyarım?
Bu aşamada eşyaları dilerseniz boşaltın dilerseniz boşaltmayın. Biz dolabımız dolu şekilde uyguladık. Bu aşamaya geçmeden kapaklarınızı bir defa boyamış olmanız faydanıza olacaktır. Dolabınızın boyarken yere temas edebilecek yerlerine streç film (resim 6) seriniz. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi beyaz eşyalarınıza temas edebilecek yerleri dilerseniz yine streç film ile ve ya bizim tercihimiz gibi maskeleme bandı ile sarabilirsiniz(resim 18). Tezgâh üstüne ise aldığınız boya için zemin naylonunun bir kısmını seriniz. Boyaya başlarken rulonuzu yukarda bahsettiğimiz gibi bastırmadan hafifçe boyaya dokundurup yatay olarak boyamaya başlıyorsunuz. Boyarken kapanmadı diyerek defalarca üstünden geçmeyiniz. Üstünden bir iki geçince boyanın verdiği tonu görmeniz yeterlidir. Bu aşamada yoğun boyarsanız pötür pötür olacaktır ya da az boyarsanız yani rulonun dokunmadığı yer olursa kat farkı olacaktır. Kararınca boyuyorsunuz (Resim 9). Dolabımızda bulunan renklere göre ton farklı olabilir ilk boyamada. Dolap tamamen bir defa boyandıktan sonra kuruması için 2 saat beklemeye alıyoruz. Bu arada her boyama sırasında ruloya aldığımız boyayı dolaba sürerken boyanızın ağzını kapalı olması kurumasını engelleyecektir. Bunu mutlaka yapınız kutudaki boyanız kurursa boyanızda sorun yaşamanıza sebep olacaktır.
Mutfak Dolabı Kapaklarını Boyamaya Devam
Dolabınızın gövdesini kurumaya bıraktıktan sonra tekrar dolap kapaklarınıza yöneliyorsunuz. İlk kat boyanızı attığınız kapaklara şimdi ilk kat boyada anlatılan gibi tekrardan ikinci kat boyanızı atıyorsunuz. Kapakların birbirine temas etmemesine ve darbe almamasına dikkat ediniz. Tavsiyemiz her kapak için kuruma alanını güzelce oluşturmanızdan yana. Bu şekilde ikinci kat tamamlandıktan sonra biraz dinlenmeye çekilebilirsiniz.
Mutfak dolabının gövdesine ikinci kat boya atmanız için gereken süre tamamlandıktan sonra başlayabilirsiniz. Bu aşamada yine ilk kat gibi ikinci katı atıyoruz (resim 13, 14, 15, 16, 17)ve yine bekleme olarak iki saat ayarlıyoruz. Bu şekilde değişmeli olarak kapak, çekmece ve gövde boyalarını beşer kat attıktan sonra işlemimiz tamamlanacaktır.
Kulpları Nasıl Boyamalıyım?
Bunun için bir parça karton ya da kâğıdın üzerine (biz karton öneriyoruz) kulpları önce dikey koyuyorsunuz. Elimizde aldığımız sprey boyayı iyice çalkalayıp püskürtüyoruz. Bu şekilde yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra diğer kalan yüzlerini de çevirip aynı işlemi uyguluyoruz. Spreyi ortalama 20 cm den sıkabilirsiniz bu sizin tercihinize göre şekillenecektir zaten. Damla şeklinde iz kalmaması için mutlaka bol miktarda sıkmamaya özen gösterin. Bu şekilde tamamlandıktan sonra darbeye maruz bırakmayın ayrıca her boyamadan bir dakika sonra elinizle hafif bir şekilde tutup kaldırmanız ve tekrar koymanız kartona yapışmasını engelleyecektir. Yavaşça yaparsanız kulplarda el iziniz oluşmaz.. Resimler aşağıda yer almaktadır.
Mutfak Dolabı Camlarına Çıta Takma
Bu işlem için bir adet maket bıçağı, bir adet çift taraflı bant (koçtaş gibi büyük yapı marketlerinde rahatlıkla bulabilirsiniz), ince çıtalardan yeteri kadar almalısınız bunu ölçerek siz karar verin bize iki kapak için dört adet gitti (koçtaş gibi yapı marketlerinden temin edebilirsiniz), hızlı co denilen yapıştırıcı ya da Japon yapıştırıcısı (biz hızlı c oyu kullandık bu genelde araçlar için plastik aksamları yapıştırmada kullanılıyor sağlam bir yapıştırıcıdır). Bu malzemeleri temin ettikten sonra ilk olarak ölçüm yapınızı camın içine gelecek şekilde uzunlamasına bir adet enlemesine iki adet kesiniz. Keserken dikkatli davranın kolayca kırılabilir istenmeyen sorun olabilir. Bu şekilde kesildikten sonra bizler dolap kapağını boyadığımız gibi üç dört kat çubukları boyadık. Daha sonra uzunlamasına olanı alta gelecek şekilde yatay olanları ise üste gelecek şekilde cam üzerine uçlarından çift taraflı bant ile yapıştırdık. Hızlı co ya da Japon yapıştırıcı atan parçalar için uygulanacaktır. Yapıldıktan sonra atan yerlere az miktarda uygulayabilirsiniz.
Genel Sorunlar
- Boyanan kapaklar yağlı boya kadar sağlam değildir.
- Boyanan kulplar çizilebilmektedir.
- Darbelere karşı korunması gereklidir.
Tavsiye Sebepleri
- Maliyeti ucuz
- El emeği zevkli ve heyecanlı bir iş
- Ortalık çok karışmadan yıkım döküm olmadan mutfak yenileniyor.
Bu makalemiz hakkında her türlü soru, görüş ve önerileriniz için iletişime geçebilirsiniz. Burada yorum yapabilir deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Mutlu günler dileriz.
Arama Terimleri: Mutfak dolabı boyama, mutfak dolabı nasıl boyanır, mutfak dolabı boyama teknikleri, eski mutfak dolabını boyama, mutfak dolabı boyama malzemeleri, mutfak dolaplarını boyama
merhaba,
emeğinize sağlık herhangi bir astar ve sonrasında vernik kullanmadınız mı? Mobilyaları hala kullanıyormusunuz boyadan sonra kullanımında bir sıkıntı oluştu mu?
Değerli bilgileriniz bekliyorum.
Merhaba, yıllarca kullanılıyor. 4 yıl olmasına rağmen boyada herhangi bir sorun yok. Astar kullanılmadı. Yukarıda mutfak dolabı boyama makalesinde yazıldığı gibi uygulayınız.