Mobilya Boyama Nasıl Yapılır
Dekorasyon denilince her ne kadar akıllara yeni mobilyalar ve ürünler gelse de el emeğiyle ortaya çıkan ürünleri sevenlerde bulunmaktadır. Bu anlamda eski mobilyaları boyamak harika bir hobi çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Uzun yıllar kullanılan eşyalar bir süre sonra eski bir görüntüye sahip olarak ortamın estetik bir duruştan uzaklaşmasına neden olmaktadır. Ya da alınan bir eşya bir süre sonra ilk günkü gibi beğenilmemekte ve değişiklik istenmektedir. Böyle durumlarda boyama işlemi iyi bir seçenek olarak gösterilmektedir. Doğru boya seçimi ve uygulanacak yöntemler ile eskileri yepyeni ürünlere dönüştürmek mümkündür.
Sehpalar, sandalyeler, masalar ya da koltuklar. Akla gelebilecek neredeyse her eşya boyama işlemi ile yeni ve şık görünümlere kavuşabilir. Bunun için yapılması gereken ilk şey teknikleri ve malzemeleri öğrenmektir. Aksi takdirde kulaktan dolma bilgilerle hayal edilen görüntü yerine kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.
Ahşap Sandalye Boyama
Öncelikle ahşap bir sandalye nasıl boyanır bilgisiyle başlamak istedik. Zamanla eskiyen ve boyası atan mobilyalardan olan sandalyeler yenileriyle değiştirilmek yerine boyanarak çok daha güzel bir duruş elde edilebilir. Bunun için sandalyenin hangi malzemeden yapıldığına dikkat edilmelidir. Ahşap ve metal diye ikiye ayrılan seçeneklere göre boya türleri kullanılmaktadır.
Ahşap sandalyelere sahip olanlar için temin edilmesi lazım gelen malzemeler; ahşap boyası, vernik, fırça ve zımparadır. Boyama işlemini geniş ve rahat bir alanda uygulamak en doğrusudur, aksi takdirde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Sandalyenin yapılma biçimi bu aşamada önemlidir. Oturma yerinin çıkarılma ihtimali varsa yapılmalıdır. Bu şekilde boyama işlemi kolaylıkla yapılabilir. Yoksa kumaş ya da deri bölümlerini streç film ile kaplamakta çözüm olacaktır. İkinci adım zımparalamaktır. Sandalyenin her bir tarafını özenle zımparalayıp boyasından arındırdıktan sonra boyama işlemine geçilebilir. Bu da tamamlandıktan sonra uygun bir bölümde kurutma işlemine geçilir. Sandalyelerin kurumasının ardından geniş ağızlı bir fırça yardımıyla tek kat olarak cila uygulanır ve boyama işlemi tamamlanır.
Metal Sandalye Boyama
Metal sandalyeler içinde metal boyası, zımpara, fırça ve Anti-pas’a ihtiyaç duyulmaktadır. Ahşap sandalyeler ile aynı süreçten geçirilecek olan metal sandalyeler için tek fark boyamadan önce anti-pas işlemini uygulamaktır. Bir diğer farkta boyadıktan sonra vernik kullanmamak.
Orta Sehpa Boyama
Tabii bu fikir yalnızca eski mobilyalar için geçerli değil. Salon ya da oturma odaları için bir orta sehpa arayışında olanlar ahşap bir ürün alarak boyama işlemini kendileri yapabilir, el emeği ile ortaya şık bir ev eşyası çıkarabilirler. Boyama işlemini etrafa zarar vermeyecek bir ortamda yapmak en doğrusudur. Uygun bir alana geçtikten sonra seçilen ahşaba uygun bir boya ile ilk kat boyası atılır. Daha sonra tamamen kuruyana kadar beklenir. İkinci adım olarak zımparalama işlemine geçilir. İkinci ve son kat boyada geçildikten sonra dileyenler üstüne çeşitli kalıplar yardımıyla desen oluşturabilir. Vernik için aradan bir gün geçmesi uygun görülmektedir. Sprey vernik kullanarak kolay bir şekilde bu işlemde tamamlanabilir.
Deri Koltuk Boyama
Deri bir koltuğun boyanması ile başka malzemelerin boyanması arasında ise farklar olduğu unutulmamalıdır. Ayrımı iyi yaparak işlemi gerçekleştirmek gerekmektedir. Deri orijinal yani Su Bazlı Boyasıyla boyanarak yenilenmelidir. Böylelikle yumuşak kalması, güzel görünmesi sağlanabilir. Yine de bu konuda geniş araştırma yaparak gerekirse firmalar ile görüşerek karar vermek en uygunu olacaktır.
Mobilya boyama keyifli vakit geçirmek, eski ya da yeni ürünleri boyayarak şık ve dekoratif eşyalar elde etmek için güzel bir hobi türüdür. Son yıllarda ahşap boyamanın popüler bir hale gelmesinin ardından birçok eşyanın boyanarak yenilenmesi söz konusu olmaktadır.