Kendin Yap

Evde Dekoratif Mum Nasıl Yapılır?

Mum nasıl yapılır, yöntemleri nelerdir?



Evimizde, sofralarda, iş yerlerimiz de severek kullandığınız mumları evinizde kendiniz de yapabilirsiniz. Dekorasyon açısından önemli bir parça olan mumları sevmeyenimiz yoktur. Evinizde yapacağınız mumları kendi zevkinize göre şekillendirebilirsiniz. İstenilen renk ve koku tercih etmek tamamen sizin zevkinize kalmış.

kahve fincanlarına mum yapmak
kahve fincanlarına mum yapmak

 Mum için Kullanılacak Malzemeler

1 kg. parafin

100 gr. Stearin

Mum renklendiricisi

Mum fitili veya saf pamuklu ip

Esans (istenilen esans)

 Mum Nasıl yapılır?

Kullanmadığınız bir kabın içerisine aldığımız parafini koyulur. Kısık ateşte karıştırarak erimesini sağlanır. Eriyen karışıma renklendirmek için mum boyası eklenir. Renklendirmek istemiyorsanız renklendirici koymayınız. Sonrasında istenilen esans eklenir. Kalıp kullanıyorsanız kalıba bu karışım güzelce dökülür. Eğer kalıp kullanmıyorsanız bardağa dökecek iseniz mum fitilini yerleştirip karışımı dökebilirsiniz. 10-15 dakika kadar oda sıcaklığında bekletildikten sonra buzdolabında bekletilmeye devam edilir. Mum dolapta iyice donduktan sonra kullanıma hazır hale gelir. Mumun dışını süslemek isterseniz tercih edeceğiniz süslemeyi yapabilirsiniz. Hem ekonomik hem de keyifli olan mum yapımını son zamanlarda ev hanımları sıklıkla yapmaktadır. Hem kendilerine kazanç olarak hem de dekorasyon için aksesuar olarak değerlendirmektedirler.



kek kalıpları ile mum yapımı
kek kalıpları ile mum yapımı

  Meyveli Şeker Tadında Şeffaf Mumlar

Mum sevenlerin gözdesi olan şeffaf mumlar içerisine çiçek, meyve gibi maddeler kullanılarak çok keyifli hale gelmektedir. Jel şeffaf mumu yapmadan önce kullanacağınız meyveleri belirlemelisiniz. Bunun dışında değişik objeler kullanabilirsiniz. Deniz kabuğu, ağaç dalları, kurutulmuş çiçek, denizyıldızı en çok tercih edilenler arasındadır.

 Jel Mum Yapılışı

Jel mum da normal mum yapımı gibi işlemlerden geçmektedir. Öncelikle mumu dökeceğiniz kavanoza mum fitilini güzelce yerleştirmeniz gerekmektedir. Fitil sabitleyici ile fitilin kaymamasını sağlayın. Daha sonra kullanacağınız objeleri kavanozun en alt kısmına yerleştirin. Bu esnada jel parafini eritmek için bir kaba koyun. Jel parafin diğer parafin çeşitlerine oranla çok daha hızlı eriyecektir. Bu yüzden sürekli başında beklemelisiniz. Üzerine mum sabitleyicisi olan stearini ekleyebilirsiniz. İstediğiniz bir koku esansını da ekledikten sonra dökme işlemine başlayabilirsiniz. Oda sıcaklığında bir süre beklettikten sonra buzdolabına konulur. Buzdolabında donduktan sonra kullanıma hazır hale gelecektir.

 Mum Yapımındaki Püf Noktalar

Öncelikle mum yapımına başlamadan önce kendinize bir yer ayarlamalısınız. Mum yapacağımız yere gazete veya havlu ile kaplayınız. Mum erirken kısık ateşte olmasına özen göstermelisiniz. Sürekli karıştırarak erimesini beklemelisiniz. Eridikten sonra dökeceğiniz kaba eğer çok yüksekten söker iseniz hava kabarcıkları oluşacaktır. Bu da mumda güzel bir görüntü olmayacaktır. Dökeceğiniz kaba yakın olmasına dikkat etmelisiniz. Eriyen mum karışımını dökerken mümkünse çok yavaş şekilde dökmelisiniz. Dikkat edilmesi gereken başka bir husus mum yapımında kullanılan objelerin plastik seçilmemesidir. Mum sıcak olarak döküldüğünden plastik olan şeyleri hemen eritmektedir. Kullanacağınız fitili yapacağınız mumun kalınlık ve boyuna göre seçmelisiniz. Duman ve is oluşmamasını sağlamak için fitili dik ve düzgün şekilde yerleştirmelisiniz.



Kelimeler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bize Ulaşın
Close