EndüstriyelStil
Tüm Detayları İle Endüstriyel Ev Dekorasyon Rehberi
Tüm Detayları İle Endüstriyel Ev Dekorasyon Rehberi
Son yılların popüler iç mekan stilleri arasında modern, rahat ve özgür tarzıyla öne çıkan endüstriyel stili, doğal detayların cazibeli tasarımlarla buluştuğu bir stil. Dekorasyona farklı bir bakış açısı kazandıran endüstriyel stili, terk edilmiş fabrika ve binalarda başlayan yolculuğuna, günümüzde farklı tip evler için rahat ve modern bir iç mekan stil seçeneği olarak devam ediyor.
Endüstriyel şıklığını ve rahatlığını yaşam alanlarına taşımak isteyenler için yazımızın devamında Endüstriyel ev dekorasyon ipuçları ve detaylarına yer veriyoruz.
Endüstriyel Dekorasyon
Endüstriyel yaşam alanları 50’li yıllar New York’unda terk edilmiş, yıkılmaya yüz tutmuş bakımsız depo, fabrika ve binalarda ortaya çıkıyor. O dönemlerde bu eski fabrikalar yada büyük depolar farklı sanatsal çalışmalar için kiralanan ucuz çalışma alanlarıydı. Eski ve gözden düşmüş mekanlar olmasından dolayı kiraları bir hayli düşük, bu durum bu tarz mekanların giderek popülerleşmesinde en önemli etkenlerden biri.
Zaman içinde bu mekanların bir yaşam alanı haline getirilme düşüncesi ile artık büyük eski depolar, terk edilmiş fabrikalar değer kazanmaya başladı. Rahat ve modern bir yaşam alanı haline gelmeleri ve endüstriyel tarzı iç mekanların popülerleşmesi çok uzun sürmedi.
Dönemin sanatçıları bu alanları dekore ederken mekanın orijinal yapısına dokunmadan ve doğallığını bozmadan eklemeler yapmayı tercih ettiler. Bu sayede mekanda ki yaşanmışlık hissi kaybolmadan, modern ve lüks bir dekorasyon tarzı ortaya çıkmış oldu.
Endüstriyel Ev Dekorasyon Rehberi
Fabrika ve depolardan sonra endüstriyel tarzı apartman yada stüdyo daireler içinde şık bir tarz seçeneği haline gelmiş durumda. Tabi ki büyük ve geniş alanlara göre, bu tip küçük ev tiplerine endüstriyel dokunuşlar eklemek çok kolay bir iş değil. Yazımızın devamında endüstriyel ev dekorasyon rehberi ve endüstriyel dekorasyon ipuçları size bu konuda ilham verebilir.
Tuğla & Beton Duvarlar
Endüstriyel bir mekana ruhunu veren duvarlardır, sıvasız beton, eskitilmiş harman tuğlalar bu tarza doğallığı ve estetiği veren en önemli unsurlarıdır. Bir iç mekana endüstriyel dokunuşlar eklemeye karar veriyorsanız işe duvarlardan başlamalısınız. Duvarların bu ham hali mekandaki yaşanmışlık hissini ortaya çıkaracak, daha doğal ve modern bir görünüme sahip olacaktır.
Küçük mekanlarda açık renk tonları kullanılması daha doğru olur, mekanı daha büyük ve ferah gösterir. Bunun için açık renk tuğla duvarlar tercih edilebilir. Orijinal bir hava katmak için istiyorsanız duvar kaplaması olarak eskitilmiş harman tuğlalar kullanın. Eğer bu işin fazla masraflı olacağını düşünüyorsanız tuğla görünümlü duvar kaplamaları yada eskitme tuğla ve beton desenli duvar kağıtları evinizde endüstriyel bir hava yaratabilir.
Endüstriyel Aydınlatmalar
Endüstriyel bir iç mekanda aydınlatmanın kaliteli olması gerekir. Mekan içinde çokça metal materyal bulunacağı için kaliteli aydınlatma elemanları iç mekana parlaklık ve cazibe katar. Büyük bir depoda aydınlatma konusunda bir çok seçenek var ancak apartman tipi daireler için endüstriyel aydınlatmalar daha hassas seçimler gerektirir.
Metal, bakır, ve pirinç tasarım aydınlatmalar endüstriyel ev dekorasyonu için uygun tasarımlardır. Parlak metaller seçerseniz dekorasyonu daha çekici bir hale getirebilirsiniz. Endüstriyel aydınlatmaların aynı zamanda mekanda odak noktası olacaklarını bilmelisiniz.
Kullanacağınız alanda her zaman baş rolde olacaklar. Büyük metal bir lambader, yada tavanda metal spotlar mekana endüstriyel bir cazibe ekler. Modern metal masa lambaları çalışma odasında, yatak odasında yada salonda şık bir tamamlayıcı olacaktır.
Grinin elli tonu
Endüstriyel bir iç mekana yakışan renklerin başında gri tonları geliyor. Duvarda, mobilyada yada tekstil ürünlerinde kısacası aklınıza gelebilecek her alanda grinin farklı tonlarına yer verebilirsiniz. Örneğin çıplak beton duvarlar mekana gri estetiğini vurgulamak için harika bir yoldur. Gri mobilyalar yada gri yastıklar mekana modern ve estetik bir hava katacaktır.
Grinin hemen her tonu siyah, beyaz ve bej tonları ile uyumludur, risk almadan şık bir stil yaratmak için gri kullanmaktan çekinmeyin. Parlak metallerle mükemmel bir görsel yaratır, açık gri tonları ise mekana dolan doğal ışığı yansıtır. Mekan içinde belli bölümlerde canlı renkler kullanarak harika bir kontrast yaratabilirsiniz, örneğin parlak bir sarı yada kırmızı tonu gibi.
Endüstriyel Mobilyalar
Endüstriyel ev dekorasyon örneklerini incelediğinizde masif ahşap mobilyaların mekanda yarattığı doğal ve estetiği rahatça fark edebilirsiniz. Özellikle ham ahşap tasarımlar endüstriyel bir iç mekanda olmazsa olmaz unsurlardır. Genelde masif ahşap çalışma masaları kitaplıklar ve dekoratif sehpalar öne çıkar, ancak endüstriyel ruhunu evin genelinde hissettirmek için bir çok farklı seçenek var.
Eskitilmiş yada geri dönüşüme uğramış mobilyalar bu stilin en önemli parçaları. Endüstriyel bir mekanda ahşap ne kadar doğal ve eskimiş bir görünüme sahipse, mekandaki yaşanmışlık hissi’de o derece artacaktır. Ham ahşaplar, sadece mobilya olarak değil şık tamamlayıcı aksesuarlar olarak bu tarza rahatça uyum sağlayabilir.
Endüstriyel Aksesuarlar
Endüstriyel bir mekanda en önemli tamamlayıcı unsurlar aksesuarlar. Metal sandalyeler, tabureler, metal aydınlatmalar bu tarzı öne çıkaran ve aksesuar görevi gören dekoratif parçalardır. Duvarda metal levhalar, büyük afişler ve posterler ile daha canlı ve sıcak bir hava yaratabilir.
Duvarda endüstriyel tarzı büyük saatler ile çarpıcı bir etki ortaya çıkabilir. Vintage tarzı dekoratif ahşap kutular ve kasalar çalışma alanları dahil evin her köşesinde sıcak bir etki yaratır.
1 thought on “Tüm Detayları İle Endüstriyel Ev Dekorasyon Rehberi”