BAHÇE BAKIMI NASIL YAPILIR?
Bahçeler evlerin en güzel köşelerinden birisidir ve uygun bir şekilde dekore edildiğinde vakit geçirmek için sıkça tercih edilen alanlardan biri haline gelebilir. Gerek bahçeye ekilecek ağaçlar ve bitkiler gerekse çimenlerin bakımı olmak üzere bahçe sahibi olanların ilgilenmesi gereken çok sayıda detay bulunmaktadır. Görüntüsüyle cezbeden bir bahçe elde etmek için özverili bir şekilde çalışmak gerekmektedir. Bizde bu makalemizde siz değerli okuyucularımız için bahçe bakımı nasıl yapılır sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.
Bahçe Düzenlemesi Nasıl Yapılır
Öncelikle dikkat isteyen noktalardan birinin bahçeye bilhassa bahar ve kış aylarında ayrı ayrı bakım yapılması gerektiğidir. Bakımlı bir bahçeye giden yolun önemli adımları atlamadan gerçekleştirmek olduğu unutulmamalıdır.
Kış aylarından başlayarak mevsime göre bahçe bakımının nasıl yapılması gerektiğine dair bir düzen oluşturulmalıdır. Örneğin ocak ayında yağmurlardan dolayı bahçeyi sık aralıklarla sulamak gerekmeyebilir ancak bu durum sürekli değildir. Hava sıcaklığının 10 derecenin üstüne çıktığı ve yağmurun yağmadığı günlerde çiçekleri sulayarak kurumaları önlenmelidir. Karadeniz’de yağışlar sürekli olduğundan çok fazla sıkıntı yaşanmaz ancak Ege ve Akdeniz bölgelerinde oturanların bu noktaya dikkat etmesi gerekmektedir.
Bahçelerde genellikle sarmaşık türünden bitkilere yer verilir. Bu bitkiler bir yere sarınarak büyürler ve güzel bir görüntü oluştururlar. Sarmaşık tarzındaki bitkiler kış aylarında uyku dönemine girmiş olurlar ve bakımlarının bu sırada yapılması gerekir.
Ağaçların artık çiçek vermemeye başladığı dönem genellikle şubat ayından itibarendir. Dolayısıyla budama işlemi rahatlıkla şubat ayında yapılabilir. Güllerinde aynı şekilde bu ayda budanması doğru olacaktır.
Mart ayına gelindiğinde ise bahçe bakımı için yapılması gerekenlerden birisi soğuk havalardan etkilenen bitkilerin değişimidir. Kış aylarında artık kurtarılamayacak hale gelmiş olanlar yenileriyle değiştirilebilir.
Çim Tohumu Nasıl Ekilir
Çimlerin gübrelenmesi ise şubat ayında yapılmalıdır. Burada küçük bir püf noktasını dikkate alarak bahçe
sahiplerinin kendi gübresini elde etmesi de mümkündür. Bahçeden toplanan otlar, yapraklar biriktirilerek bir sonraki gübreleme evresinde organik gübre şeklinde kullanılabilir.
Bahçelerdeki çimler zaman zaman sararır ve kötü bir görüntü oluştururlar. Bunu düzeltmek için ilkbahar aylarında çim ekimi yapılmalıdır. Şayet kurtarılamayacak kadar büyük bir alanda çim azalması var ise mayıs ayında tekrar çimlerin ekilmesi gerekmektedir. Bu şekilde bahçenin eski görünümüne kavuşması sağlanabilir.
Bahçeye ekilen bitkilerin yaz dönemine mi yoksa kış dönemine mi ait olduğu bilinmelidir zira yaz dönemindeki bitkilerin ilkbahar aylarında, kış dönemi bitkilerinin ise sonbahar aylarında gübrelenmesi gerekmektedir.
Bitkiler havaların ısınmasıyla beraber tomurcuklanmaya ve çok hoş bir görüntü sergilemeye başlarlar. Bu durumun devam etmesi ve sağlıklı bir şekilde çiçeklerini açmaları için tomurcuklanma dönemi takip edilmeli ve on beş günde bir olmak üzere gerekli ilaçlarla desteklenmelidir. Bu süreçte mekanik ilaçlama pompaları da kullanılmaktadır.
Yaz dönemine ait çiçeklere sahip olmak isteyenler fidanların ya da tohumların dikimini ilkbahar aylarının gelmesiyle beraber yapabilirler. Doğru zamanda ekilen bitkiler güzel sonuç alınmasını sağlayacaktır.
Kış aylarında ise genellikle bahçeler kurumuş otlarla ve dallarla kaplanır. Kuruyan dallar ve yapraklar dökülerek karışık bir görüntüye sebebiyet verirler. Bunun içinde geniş yelpaze şeklinde üretilmiş olan tırmıklar kullanılarak bahçenin temizliği yapılabilir.
Bahçenin güzelliğini tamamlayan mobilyalarda bakım esnasında unutulmamalıdır. Bahar ayları mobilyaların bakımı için en uygun zamandır. Kullanılan mobilyaya uygun bakım ürünleri temin edilerek temizleme işlemi gerçekleştirilebilir. Bazı çardak ve metal aksamlarında yine bu aylarda onarımı yapılmalı, gerekli görüldüğü takdirde boyanmalıdır.
Bakımlı bir bahçeye sahip olmak için araştırma yaparak bilgi sahibi olmak ve zamanında gerekli adımları atmak gerekmektedir. Böylelikle ev sahiplerinin ve konuklarının keyifle vakit geçireceği hoş bir alan elde edilmiş olur.
Arama terimleri: bahçe bakımı, bahçe bakımı nasıl yapılır, bahçe düzenlemesi nasıl yapılır, çim nasıl ekilir, çim tohumu nasıl ekilir, çim gübreleme nasıl yapılır