Kendin Yap
Mutfak Dolaplarına Boyayla Yeni Bir Görünüm Kazandırın
Mutfak dolapları yenileme fikirleri
Mutfak bütün aile fertlerinin ortak kullandığı, özellikle de evin hanımları için en önemli yaşam alanlarından birisidir. Yoğun olarak kullanılan mutfaklar zaman geçtikçe yenilenmeye, yenilenme ihtimali yoksa bile bakıma ihtiyaç duyar. Mutfak dolapları yıpranabilir, renkleri bozulup, soluklaşabilir. Mutfakta önemli yer tutan dolaplarda yapılan değişiklikler ise mutfak adeta baştan aşağı yenilenmiş gibi bir his yaratır. Mutfak dolaplarının tamamen değiştirilmesi biraz daha maliyetli olsa da boyayarak yapacağınız değişiklik de aynı etkiyi yaratır ve dolaplarınız tekrar eski canlı renklerine kavuşur.
Mutfak Dolaplarını Boyamak İçin Gerekenler
Mutfağınızda çok para harcamadan büyük bir değişiklik yapmaya hazırsanız dolaplarınızı boyamak için hazırlıklara başlayabilirsiniz. Önce yapmanız gereken mutfağınıza uygun renkler seçmektir. Küçük bir mutfağa sahipseniz ferah bir görünüm için açık renk alternatiflerini değerlendirmeniz gerekir. Bu şekilde mutfaktaki diğer objeler ön plana çıkacaktır. Vintage tarzı benzeri tasarımlar isterseniz kulplarda ve renklerde yapacağınız oynamalarla gerçekleştirebilirsiniz. Renklere ve tarza karar verdikten sonra boyama için gerekli malzemeleri hazırlayabilirsiniz. Gerekli malzemeler:
- Dolapları boyamak için su bazlı boya
- Etrafın kirlenmesini önlemek için koruyucu örtü
- Maskeleme bandı
- Zımpara
- Parmak rulo fırça
Mutfak Dolaplarını Boyamaya Hazırsınız
Renk ve tarz hakkında karar verildi, malzemeler de hazırlandıysa boyamaya hazırsınız demektir. Bunun aynı zamanda sizi dinlendirici ve kafanızı boşaltmaya yarayacak bir etkinlik olacağını bilmelisiniz. Boyamaya başlamadan önce dolap kapaklarının temiz olduğundan emin olmanız gerekir. Zeminin pürüzlü ve kabarcıklı olmaması için kirden, tozdan ve yağdan arındırılmış olmalıdır. Temizliğinden emin olduktan sonra kulplarını ve menteşelerini çıkarıp koruyucu örtülü alana yatırabilirsiniz. Dolaplarınızda oluşmuş kusurlu yerler varsa macunla onarıp üzerinden zımpara ile geçebilirsiniz. Zımpara aşınmış olan yerlerin düzleşmesini sağlar. Parlak yüzeyli bir kapak veya özel melamin kaplama ise zımpara yapmanıza gerek yoktur. Boyamak istemediğiniz yerler var ise buraları ve cam kısımları maskele bandı ile kaplarsanız boyadan koruyabilirsiniz. Artık boyama öncesi işlemler de bittiğine göre boyamaya başlayabilirsiniz. Bundan sonra yapmanız gerekenler şu şekildedir:
- Boyama işlemine önce kapakların iç kısımlarından veya çekmecelerden başlanmalıdır. Boyama sırasında küçük fırçalar veya parmak rulo kullanmanız daha pratik olur. İlk katı sürdükten sonra boyanın kurumasını beklemelisiniz. Kuruduktan sonra sürülen ikinci kat esas rengi gösterir.
- Desenli bir uygulama yapmak isterseniz biraz daha zahmetli olacağını bilmelisiniz. Maskeleme bandı ile geometrik desenler oluşturmanız gerekir. Boya kuruyunca maskeleme bandını dikkatlice çıkardığınızda desenlerin mutfağınıza nasıl hareket katacağını görebilirsiniz.
- Boyama işlemi tamamen bittikten sonra tam anlamıyla kuruması için en az 24 saat kurumasını beklemeniz gerekir. Kuruduğuna emin olduktan sonra kapakları ve çekmeceleri tekrar yerine takıp, ortaya çıkardığınız şahane işin tadını çıkarabilirsiniz.
- Mutfak dolaplarına uygulayacağınız boyanın kaliteli ve sağlığa uygun olmasına dikkat etmeniz büyük önem taşır. Kaliteli malzemelerle boyanan bir dolap profesyonel ellerden çıkmış gibi bir sonuç yaratacaktır.