LAMİNANT PARKE DÖŞEMESİ
Ev döşemelerinde özellikle aranan iki döşemeden bir tanesi lamine parke iken bir diğeri laminant parkedir. İki döşeme arasında bazı farklar bulunmaktadır. Lamine parke, doğal ahşaptan üretilen bir üründür. Başlıca özelliği döşendikten sonra cila istememesidir. Bununla beraber kullanım esnasında sistre edilebilmektedir. Sahip olduğu farklılıklar dolayısıyla maliyet açısından diğer döşemelere nazaran pahalıdır. Lamine parke ile ilgili göz ardı edilmemesi gereken bir husus bulunmaktadır o da üst tabakasının doğal ahşaptan, alt tabakasının ise talaştan olduğunu bilmek gerekmektedir.
Laminant parke ise daha değişik bir şekilde üretilmektedir. Ahşap talaş üstüne yapay reçine çözeltisi kullanılarak ahşap desen ile oluşturulmuş kağıtlar sıcak bir şekilde preslerden geçirilip sıkıştırılır. Üretim aşamasında tercih edilen malzemeler dolayısıyla doğal bir yapısı yoktur. Lamine parkeye göre fiyatının daha düşük olduğu göze çarpmaktadır.
Bahsettiğimiz parke türleri haricinde bir tane daha bulunmaktadır ki Masif Parke olarak tanımlanır. Masif Parkenin en belirgin özelliği tek bir ağaç türünden elde ediliyor oluşudur. Bu da tamamen doğal olmasının başlıca nedenidir. Uzun ömürlü ve kullanışlı olması sebebiyle tercih edilmektedir.
Laminant parkede kullanılan ahşap desenler sayesinde ortaya hoş bir görüntü çıkmaktadır ve uygun bir fiyata satın alınabilmektedir. Fonksiyonel ve estetik duruşları sayesinde her türlü ortamda rahatlıkla uygulanabilmektedir. Hassas özellikleri arasında sayılabilecek olan detaylar ise nem ve çizilmelerdir. Bu açıdan özen gösterilmesi gerekmektedir. Zira tekrar cilalanması mümkün değildir.
Laminant Parke Döşemesi Öncesi Yapılması Gerekenler
Parke döşemesine karar verilmeden önce yapılması gereken doğrama ve pencere aksamlarının tamamlanmasıdır. Parkelerin uygulanma biçimi zemin üzerine direkt döşeme şeklindedir. Şayet tümsek oluşturan kısımlar var ise bunlarda conta macunu yardımıyla düzeltilebilmektedir. Çünkü zemin seviyesinin odanın her yerinde aynı olması gerekmektedir.
Laminant parke döşenirken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Parkedeki nem oranının 8 ile 12 arasındaki bir seviyede bulunması ve bulunulan mekândaki su tesisatına dair herhangi bir sorun var ise giderilmesidir. Daha öncede bahsettiğimiz gibi nem parke döşemeler için oldukça zararlıdır.
Parke uygulamasının gerçekleştirileceği zeminin şap ile tamamlanması gerekiyorsa, şapın kalınlığının en az 3 cm olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca kuru olması da önemlidir. Şapın tamamen sert bir duruma gelmesi için birkaç güne ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun için bekleme süresinden önce herhangi bir işlem yapılmamalıdır. Parkenin uygulanması aşamasına geçmeden önce en az bir ay olmak şartıyla beklenmesi uygun bulunmaktadır. Şartlara bağlı olarak bu sürenin uzaması da mümkündür.
Şapın üzerinde bu süre zarfında ufak çaplı çatlaklar meydana gelebilir. Büyük çapta oluşan çatlaklar için önlem alınmalı, v şeklinde açılan çatlakların içi sentetik reçineden oluşan katkı maddesine sahip harç ile kapatılmalıdır.
Parke döşendikten sonra cilalama işlemine hemen geçilmemesi gerekmektedir. Öneriler doğrultusunda parkenin malzemesi olan ahşabın herhangi bir değişikliğe uğrama ihtimaline karşın beklenmesi uygun olacaktır. Birkaç haftalık bekleme sürecinin ardından sistre ve cila işlemi gerçekleştirilebilir.
Son yıllarda gelişen ev ve iş yeri dekorasyonunda zemine döşenen malzemelerde değişiklik göstermektedir. Parke seçimi bu anlamda önemli kabul edilmekte ve yenilenecek ya da baştan dizayn edilecek bir ortam için en uygunu araştırılmaktadır. Parke çeşitleri her ihtiyaca uygun şekilde üretilmektedir. Mekân sahipleri gerekli bilgileri edindikten sonra bütçelerine uygun, kullanışlı parke türünü seçebilirler. Görsel açıdan şık duracak, uzun ömürlü olmaları sayesinde yıllar boyu keyifle kullanılacak bir döşeme herkesin hayalini süslemektedir. İsteğe bağlı olarak maliyeti yüksek olan doğal ahşaptan üretilen parkeler seçilebileceği gibi, uygun fiyatlı parkeler ile dekorasyonu tamamlamakta mümkündür.